számítástechnika - egyszerűen, jól.

Útonállók az ÖN otthonában – amikor már a szakember is tehetetlen

2016/03/02. - írta: Merlin Computer

A közelmúltban testközelből is volt alkalmunk meggyőződni arról, milyen pusztításra képesek a zsaroló vírusok. A téma sajnos nagyon is aktuális.

A számítógépes „kártevőkkel”, vírusokkal, kémprogramokkal, adathalászokkal, vagy más kártevőkkel bizonyára minden felhasználónak akadt már dolga. A legtöbb esetben kis kényelmetlenséggel, kellemetlenséggel, és szakértői segítséggel orvosolni lehet a problémát, és minden mehet tovább a régi kerékvágásban.

Léteznek azonban olyan kártevők, amik ellen a szakember sem tudja felvenni a harcot: ezek a zsaroló vírusok (ransomware-ek).

virus-encoder.png

A zsaroló vírusok olyan kártevők, amelyek képesek titkosítani a gépünk összes adatát egy bonyolult kóddal, s ezt követően akár a teljes operációs rendszert blokkolva egy képernyőüzenet formájában tudatják velünk: ha szeretnénk visszakapni az adatainkat, "váltságdíj" átutalását követően ők a rendelkezésünkre bocsájtják az adatok visszafejtéséhez szükséges kódot. A vírusirtó programok legtöbbször nem jelentenek hatékony védelmet az ilyen fenyegetés ellen.

A legtöbb felhasználó legyint, nem baj, majd újrarakjátok. Azonban akinek a munkája, számlázása, adóbevallási, szakdolgozati munkája, vagy bármilyen, általa létre hozott programja, dokumentuma, vagy akár családi fényképei van a gépen, azokat visszahozni már nem lehet.

Ezért szeretném összefoglalni pár mondatban, hogy mit lehet tenni, hogy megelőzzük a bajt:

  • Igyekezzünk a fontos adatainkat ne csak a számítógépen, hanem más adathordozón (pendrive, külső merevlemez, felhő) tárolni
  • Az adatok fontosságától függően a biztonsági másolatokat rendszeresen mentsük el! Gondoljuk végig, mi az a munka, amit baj esetén már komoly probléma lenne újra létrehozni, és ezt milyen időintervallumonként hozzuk létre! Ez alapján meg tudjuk határozni, mikor érdemes menteni.
  • Használjunk olyan operációs rendszereket, amelyeknek a gyártója folyamatos támogatást biztosít! Tartsuk naprakészen az operációs rendszert, és más kiszolgáló programjainkat (böngészőket és bővítményeiket pl.  a flash playert vagy a java-t), telepítsük a frissítéseket! A számítógépes kártevők előszeretettel használják az ilyen programok biztonsági réseit. A frissítésekkel a gyártó ezek javítását is biztosítja.
  • Ne telepítsünk olyan programot, amely nem megbízható forrásból származik! A kalóz, nem legális forrásból származó programokhoz a vírusok készítői előszeretettel „csomagolnak” nem várt meglepetéseket.
  • A programok telepítésekor felbukkanó párbeszédablakokat mindig olvassuk el, mielőtt jóváhagyjuk a telepítést! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mit fog csinálni a telepítő, akkor kérjünk segítséget! Az agresszív reklámszoftverek jó része így kerül a gépünkre.
  • A bizonytalan forrásból származó e-maileket és azok mellékleteit semmi esetre se nyissuk meg!

 Amennyiben nem biztosak a dolgunkban, vagy a fentiekkel kapcsolatban további tanácsra van szükségük, bátran keressenek fel minket !

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://merlincomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr108431792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása