számítástechnika - egyszerűen, jól.

Csalánba nem üt a ménkű?

2023/06/10. - írta: Merlin Computer

 

Elektronikai eszközeink a nyári viharok idején fokozott veszélynek vannak kitéve.

 

Csalánba nem üt a ménkű - legyintenek sokan, és arra gondolnak, hogy a villámcsapás csak a magasan fekvő, vagy a főként fémből készült építményeket veszélyezteti, nem jelent valós veszélyt az otthonainkban. A viharokkal kapcsolatban azonban nem csak a villámcsapás, hanem az ilyenkor előforduló elektromos hálózatban keletkező feszültségingadozás is gondot jelenthet. Napjaink mikroelektronikai eszközei (például a számítógépek, laptopok, LCD-TV-k) viszont kifejezetten érzékenyek ezekre.

 

villamkar.jpg

Az épületek villamos kivitelezésekor vagy felújításakor ma már fokozott figyelmet fordítanak erre és többszintű hálózati védelmet építenek ki, azonban a régebbi épületek hálózatai esetében alapszintű védelmet sem találunk. A legrosszabb esetben földelés nélkül szerelt konnektorok is lehetnek az épületben. Ebben az esetben mindenképpen villanyszerelő szakember segítségét kell kérnünk.

 

A túlfeszültség elleni védekezés legegyszerűbb módja, ha az ember megszünteti a kapcsolatot a hálózat és a gépek között, vagyis kihúzza a kábeleket a hálózatból. Ez a megoldás az eszközök újraindításkor okozhat némi kellemetlenséget, pl. előfordulhat, hogy a megfelelő működéshez újra kell konfigurálni az eszközöket. Ráadásul ez a védekezési mód nem működik egy váratlan elektromos hálózati üzemzavar során érkező túlfeszültség, áramlökés vagy egy pillanatnyi hálózati kimaradás esetén

 villamkar_1.jpg

Ha nem csak ezektől szeretnénk védeni eszközeinket, hanem a pillanatnyi áramszünetek, feszültségingadozások esetén is szeretnénk biztosítani a biztonságos és folyamatos működést, akkor akkumulátorral ellátott ún. szünetmentes áramforrásokra lesz szükségünk. Ezek nemcsak a fenti esetekben képesek biztosítani eszközeink áramellátását, hanem egy jól megtervezett rendszer részeként hosszabb áramszünetkor a munkafolyamatok mentésére és a biztonságos leállításra megfelelő üzemidőt biztosítanak

 Akár otthoni, irodai vagy ipari felhasználásról legyen szó, a megfelelő eszköz kiválasztásában szívesen nyújtunk segítséget.

Keressetek bennünket bizalommal!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://merlincomputer.blog.hu/api/trackback/id/tr4812574921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása