számítástechnika - egyszerűen, jól.

Miért vennék (még mindig) inkább asztali PC-t

2019/02/19. - írta: Merlin Computer

desktop.jpgAz asztali számítógépek eladási mutatói több mint egy évtizede hanyatlanak, míg az okostelefonok és táblagépek eladásai emelkednek. A billentyűzet és az egér őskori leletekké válnak ahogy a  multitasking és a digitális munkahely előre tör: Vagy legalábbis úgy tűnik.

A valóságban az asztali gépek kora még mindig nem járt le.

Nézzük meg, hogy miért:

 

Olcsón fenntartható:

Mit teszel, ha az okostelefonod bedobja a kulcsot? Újratelepíted az operációs rendszerét, letöltöd hozzá a legfrissebb illesztőprogramokat? Vagy szétszereled, és kicseréled a meghibásodott alkatrészeit? Nem. Kidobod, és veszel egy másikat.
Ezzel szemben egy asztali gépen van mit javítani, fejleszteni anélkül, hogy az egészet ki kellene cserélni.Sokkal erősebbek

A mobileszközök robbanásszerűen fejlődnek, de soha nem lesznek a leggyorsabb számítástechnikai „erőművek”.

Az Asztali számítógépek mindig erősebbek lesznek, mint a mobileszközök. Az embereket gyakran megtévesztik a specifikációk: például egy okostelefon négymagos processzora meg sem közelíti egy asztali számítógép négymagos processzorának a teljesítményét.

 

 

Skálázható és sokoldalú


Egy okostelefon vagy táblagép nem bővíthető. Legfeljebb memóriakártyával adhatunk hozzá némi plussz tárhelyet. Az asztali gépeken viszont az egyszerűen fejleszthetők, így olcsóbbak mind az otthoni, mind az üzleti felhasználók számára. Hozzáadhatunk nagyobb tárhelyet, gyorsabb processzort, új monitort és még sok mást viszonylag alacsony költséggel.

 

Építsd magad!


A legtöbb ember
t nem érdekli a számítógépek építése, de minden területen, itt is akadnak olyanok, akik jobban szeretnék saját kezűleg megépíteni a gépüket, legyen szó a legerősebb gamer PC-ről, vagy a legköltséghatékonyabb munkaállomásról. Az asztali gépek felhasználói előtt az összes lehetőség nyitva áll.

 

 

Kiváló beviteli lehetőségek


Hallottál már olyat, hogy valaki egy táblagép virtuális billentyűzetén pötyögte volna be a szakdolgozatát, vagy egy regényt? Bár a mobileszközök dokkolhatósága a jövőben várhatóan javulni fog, aki a munkájával kapcsolatos feladatok elvégzéséhez számítógépet igényel, (mint pl. grafikai tervezés, szöveg gépelés vagy webdesign) feltétlenül szüksége van billentyűzetre és egérre. Ezekre pillanatnyilag csak az asztali- és a notebook gépek alkalmasak

 

 

Nagyobb kijelzők


Hasonlóan a bemeneti lehetőségek hiányához, a mobileszközök kijelzői aligha alkalmasak a munkahelyi alkalmazásokhoz vagy otthoni szórakoztatáshoz: Te sem tartanál családi mozidélutánt egy 5”-os kijelző előtt, ugye? Az emberek nem utaznak mindig, és a nagyobb kijelzők sokkal inkább alkalmasak munkára, játékra, otthoni szórakoztatásra, vagy bármi egyébre.

 

 

Jobb játék

Nem meglepő, hogy az asztali gépek legerősebbjei nyújtják a legnagyobb játékélményt a felhasználóknak.

 

 

Multitasking


A nagyobb kijelzőkkel, a billentyűzet és az egér
használatával, valamint a nagyobb teljesítményű processzorral az asztali számítógép nyeri a multitasking-ot is. Több program párhuzamos futtatására sokkal inkább alkalmasak az asztali PC-k, mint a mobileszközök. Ez szintén a hardverek közötti teljesítménykülönbségre vezethető vissza.

 

 

Virtualizáció


A számítástechnika egy másik
és bizonyos szakemberek számára rendkívül fontos, része a virtualizáció. Ennek segítségével egy adott platform alatt több másikat lehet emulálni: Például egy virtuális Linux- vagy Macintosh-alapú számítógépet futtathat a Windows rendszeren szoftverek tesztelésére vagy a vendégplatformra tervezett szoftverek futtatására. A virtualizáció jelenleg csak asztali számítógépeken és laptopokon lehetséges.

 

 

Több tárhely

 

Bár a tárolókapacitás gyorsan növekszik minden szegmensben, előbb vagy utóbb minden zene- és filmkedvelő beleütközik abba a problémába, hogy kevés a háttértár a mobileszközében. Az ilyen gyűjtemények esetében a jó öreg asztali vagy hordozható merevlemez marad az egyetlen gyakorlati megoldás, amíg az online tárolás és a hatalmas internetes sebességek széles körben elterjedtté nem válnak.

 

Forrás: http://www.ormondbeachcomputerrepair.com/state/florida/city/ormond-beach/10-reasons-why-the-desktop-pc-is-still-very-much-alive

 

komment

Kütyüvásárlás a tartalmas nyárhoz

2017/05/30. - írta: Merlin Computer

Június elejével már mindenki a tökéletes nyaralásról, szuper nyári bulikról, tartalmas kirándulásokról, csodaszép esküvőkről és ballagásokról, izgalmas rendezvényekről és fellépésekről, hűsítő strandolásról, fürdésről, pancsolásról álmodik. A digitális technika jó esetben ennek izgalmasabbá, kényelmesebbé, szebbé varázslásához járul hozzá. Ma multifunkciós eszközeinknek köszönhetően már a mobiltelefonnal is készíthetünk videofelvételt, és a táblagépeinkkel írhatunk bármilyen levelet. Amikor ezek beszerzésére kerül a sor, általában mindenki tudja, mennyi pénzt szeretne rá szánni, de sokszor nem ez az egyetlen szempont, amit érdemes figyelembe venni a választásnál.

kutyu_nyar.JPGA jól vagy rosszul megválasztott kis segédeink, a fényképezők, mobiltelefonok, táblagépek, GPS-ek, videokamerák, laptopok nem csak örömöt, de bosszúságot is okozhatnak. Mindannyian láttunk már olyan jelenetet (esetleg részesei is voltunk), amikor a lelkes szülő egy monitornyi méretű táblagéppel igyekezett gyermeke fél órás fellépését videóra venni, vagy amikor egy mobiltelefon készülékkel próbálta valaki megörökíteni egy 100 fős lakodalom résztvevőit egy csoportképen. Érdemes tehát elgondolkodni, mi az az eszköz amit magammal szeretnék vinni egy-egy ilyen alkalommal, és azt mire szeretném majd használni?

 Megfelel nekem egy egyszerűbb, kisebb teljesítményű modell, vagy inkább egy komolyabb felszereltséggel rendelkező több lehetőséget kínáló típust szeretnék? Cipelem magammal az esetleges nagyobb méretű komolyabb modellt, vagy az élményre koncentrálva csak néhány kattintás erejéig szeretném elővenni a zsebemben lapuló eszközt?

Amikor döntést hozol, hogy szeretnél valamilyen kütyüt vásárolni, és betérsz egy üzletbe ahol felteszik azt a kérdést, mire szeretnéd használni: tudd, hogy
jó helyen jársz
. :-) 

komment

Az Ön adatai biztonságban vannak?

2017/04/25. - írta: Merlin Computer

Napjaink rohanó világában mindannyian egyre növekvő mértékben vagyunk ráutalva a modern technológia vívmányaira. Egyre több és egyre fontosabb adatot és információt tárolunk eszközeinken.

Ezek az eszközök azonban rendkívül gyorsan amortizálódnak, és ami ennél is fontosabb, rendkívül sérülékenyek. Gyakorlatilag bármikor, bármilyen körülmények között, minden látszólagos ok nélkül felmondhatják a szolgálatot. Belegondolni is rossz, hogy a rajtuk tárolt adatok akár örökre elveszhetnek.

 Ha már megtörtént a baj, tetemes költségek árán juthatunk csak újra adatainkhoz, de az is előfordulhat, hogy az adatmentő szakember sem jár sikerrel.

adatvesztes.jpg

 Az adatvesztések leggyakoribb okai:

 • Véletlen törlés, felülírás
 • Zsarolóvírusok és egyéb digitális kártevők
 • A merevlemez nem szándékos formázása
 • Az adattároló egység meghibásodása, fizikai sérülése
 • Áramkimaradás és túlfeszültség
 • Szoftveres hibák

 

Az adatvesztés megelőzhető! Ráadásul egyszerűbb és olcsóbb a védekezés, mint az utólagos kárelhárítás.

Gondoskodjon adatai megfelelő védelméről, kérje munkatársunk segítségét!

 Adattárolással kapcsolatos kérdéseivel is forduljon hozzánk bizalommal!

komment

Útonállók az ÖN otthonában – amikor már a szakember is tehetetlen

2016/03/02. - írta: Merlin Computer

A közelmúltban testközelből is volt alkalmunk meggyőződni arról, milyen pusztításra képesek a zsaroló vírusok. A téma sajnos nagyon is aktuális.

A számítógépes „kártevőkkel”, vírusokkal, kémprogramokkal, adathalászokkal, vagy más kártevőkkel bizonyára minden felhasználónak akadt már dolga. A legtöbb esetben kis kényelmetlenséggel, kellemetlenséggel, és szakértői segítséggel orvosolni lehet a problémát, és minden mehet tovább a régi kerékvágásban.

Léteznek azonban olyan kártevők, amik ellen a szakember sem tudja felvenni a harcot: ezek a zsaroló vírusok (ransomware-ek).

virus-encoder.png

A zsaroló vírusok olyan kártevők, amelyek képesek titkosítani a gépünk összes adatát egy bonyolult kóddal, s ezt követően akár a teljes operációs rendszert blokkolva egy képernyőüzenet formájában tudatják velünk: ha szeretnénk visszakapni az adatainkat, "váltságdíj" átutalását követően ők a rendelkezésünkre bocsájtják az adatok visszafejtéséhez szükséges kódot. A vírusirtó programok legtöbbször nem jelentenek hatékony védelmet az ilyen fenyegetés ellen.

A legtöbb felhasználó legyint, nem baj, majd újrarakjátok. Azonban akinek a munkája, számlázása, adóbevallási, szakdolgozati munkája, vagy bármilyen, általa létre hozott programja, dokumentuma, vagy akár családi fényképei van a gépen, azokat visszahozni már nem lehet.

Ezért szeretném összefoglalni pár mondatban, hogy mit lehet tenni, hogy megelőzzük a bajt:

 • Igyekezzünk a fontos adatainkat ne csak a számítógépen, hanem más adathordozón (pendrive, külső merevlemez, felhő) tárolni
 • Az adatok fontosságától függően a biztonsági másolatokat rendszeresen mentsük el! Gondoljuk végig, mi az a munka, amit baj esetén már komoly probléma lenne újra létrehozni, és ezt milyen időintervallumonként hozzuk létre! Ez alapján meg tudjuk határozni, mikor érdemes menteni.
 • Használjunk olyan operációs rendszereket, amelyeknek a gyártója folyamatos támogatást biztosít! Tartsuk naprakészen az operációs rendszert, és más kiszolgáló programjainkat (böngészőket és bővítményeiket pl.  a flash playert vagy a java-t), telepítsük a frissítéseket! A számítógépes kártevők előszeretettel használják az ilyen programok biztonsági réseit. A frissítésekkel a gyártó ezek javítását is biztosítja.
 • Ne telepítsünk olyan programot, amely nem megbízható forrásból származik! A kalóz, nem legális forrásból származó programokhoz a vírusok készítői előszeretettel „csomagolnak” nem várt meglepetéseket.
 • A programok telepítésekor felbukkanó párbeszédablakokat mindig olvassuk el, mielőtt jóváhagyjuk a telepítést! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mit fog csinálni a telepítő, akkor kérjünk segítséget! Az agresszív reklámszoftverek jó része így kerül a gépünkre.
 • A bizonytalan forrásból származó e-maileket és azok mellékleteit semmi esetre se nyissuk meg!

 Amennyiben nem biztosak a dolgunkban, vagy a fentiekkel kapcsolatban további tanácsra van szükségük, bátran keressenek fel minket !

komment

Egyedi ajándékok ifjú művészek közreműködésével - akár neked is

2015/12/03. - írta: Merlin Computer

Egy szuper nyomtatható naptár, amire a gyerkőcök rajzolhatnak, ideális karácsonyi ajándék lehet a nagyszülőknek.


Ezt a naptárt azért készítettem, mert a kisfiam minden évben azzal nyúz, hogy szeretne valamilyen ajándékot adni a család tagjainak. Mivel egy egyszerű rajz már nem elégíti ki az igényeit, ezért az idén olyan dolgot kellett kitalálnom, ami egy kisiskolás számára is könnyen megoldható feladat. Megszületett tehát az ötlet: nyomtatok neked üres naptárt, és majd rajzolsz rá! Igen ám, de honnan? Felpattantam az internetre, és hosszas keresgélés után rájöttem, ennyi idő alatt az én táblázatkezelő-tudásommal is megcsinálhattam volna. Ezért leültem, és létre hoztam egyet.

Gondoltam, ha a ti csemetéitek is örülnének neki,hogy saját ajándékot készíthetnek, ami egész évben ott lóg a nagyinál a falon, akkor számotokra is elérhetővé tehetném.Tehát ha tetszik az ötlet,  töltsétek le a weboldalunkra feltöltött a pdf dokumentumot (www.merlincomputer.hu weboldal letöltések fül alatt). nyomtassátok, ki, és kezdődhet a nagy karácsonyi rajzolás! Az egyik változtat egy 12 lapos havi beosztású naptár, amiben minden hónaphoz készülhet rajz. A másik egy egyszerű, egy oldalas éves naptár, amire csak egyet kell rajzolni. Akár közös alkotás is lehet, amit a nagyok megrajzolnak, a kicsik kiszínezhetik. 

Az éves naptárt érdemes lehet lelaminálni,a 12 hónaposat összefűzni, ami akár egy lyukasztó és egy néhány centi mutatós vékony szalag segítségével is megoldható. Én spirálozni szeretném, vagy ha ez nem sikerül, akkor a középen kilyukasztott naptárt egy láncszem segítségével fogom összefűzni.

Jó mulatást, és kellemes karácsonyi ajándékozást mindenkinek! 

 dscf6636.jpg

 

komment

Mi lehet a dobozban? - avagy az internetes használtcikk kereskedelem gyönyörei és bugyrai

2015/11/10. - írta: Merlin Computer

Mi lehet a dobozban? - avagy az internetes használt cikk kereskedelem gyönyörei és bugyrai Nem első alkalommal, és feltehetően nem utoljára találkoztunk olyan hardvereszközzel, amelyet az ügyfél nem megbízható forrásból, legtöbbször az interneten keresztül gyanúsan kedvező áron megvásárolt, majd a használatba vételt követően rájött, nem teljesen azt kapta, amit várt. A képen látható 2Tbyte-os PATA csatolófelületű 2,5" méretű Samsung merevlemezt azzal a hibaleírással került be hozzánk, hogy a lemez nem formázható illetve nem írható. A helyzet valójában az, hogy ilyen merevlemez tulajdonképpen SOHA NEM KÉSZÜLT. A 2Tb tárhelyű notebook hdd-k már mind SATA szabványúak. (Emlékeink szerint a legnagyobb PATA merevlemezek 500GB-sak voltak). Az alábbi képen is látható hogy az egység címkéjét nyilvánvalóan manipulálták.

Olyan variánssal is volt már dolgunk ahol a kérdéses eszközt USB-s külső meghajtóként értékesítették. A beltartalom itt is ugyanaz volt. 

Tanulság? Cipőt a cipőboltból, számítógép alkatrészt meg... a Merlin Computertől :).

ilyennincs.jpgilyennincs2tb.jpg

komment
süti beállítások módosítása